Tärkeä osa ruokailunautintoa on kaunis kattaus |
Varaslähtö Juhannukseen
Tänään vietimme kesäkerholaisten kanssa pikkukokkikerhoa, jossa hyödynsimme ansiokkaasti myös eilen keräämiämme viiliyrttejä.Hortoilimme lasten kanssa ympäri Urheilupuistoa ja maistelimme niin litulaukkaa kuin apilaa, villiä ruohosipulia ja villiruusua. Mikä mukavinta, kaikki uskalsivat rohkeasti kokeilla eri makuja!
Korillisesta tuoretta nokkosta saatiin sämpylätaikinaan useampi desi tätä mahtavaa superfoodia.
Nokkossämpylöiden lisäksi herkuttelimme mansikkarahkalla, jota koristelimme niin mansikoilla kuin apilanlehdillä.
NOKKOSEN KÄSITTELY
SUPERFOODIA! |
Huuhtele nokkoset runsaassa, viileässä vedessä. Kiehauta runsaasti vettä, missä nokkoset ryöpätään upottamalla ne kiehuvaan veteen n. 10 sekunniksi. Tämän jälkeen ne huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä ja puristellaan mahdollisimman kuivaksi. Näin nokkoset ovat käyttövalmiita!
Ryöpätyn nokkosen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Miten hyviä! Miten kauniita! |
KAURA - NOKKOSSÄMPYLÄT (16 kpl)
5 dl vettä
50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
5 dl kaurahiutaleita
0,5 rkl suolaa
0,5 dl siirappia
6-7 dl vehnäjauhoja
n.2 dl ryöpättyä, hienonnettua nokkosta
1 dl kasviöljyä
(pellavarouhetta)
Liuota
tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen ja turvota kaurahiutaleet nesteessä n. 30
min. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää
turvonneeseen seokseen.
Lisää n.
puolet vehnäjauhoista, suola, siirappi, nokkoset. Taikinan alustamisen
loppuvaiheessa lisää öljy sekä loput jauhoista.
Tee
taikinasta pötkö ja jaa se 16 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan
alla n. 30 min.
Sivele
kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä sekä lisää halutessasi pelaavarouhetta
päälle.
Paista
sämpylät 225 asteessa 15 – 20 minuuttia.
Tämä rahka on klassikko, joka tuo veden kielelle! |
MANSIKKARAHKA (6 annosta)
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 l tuoreita mansikoita
4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
Vaahdota
kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka sekä sokeri ja vanijasokeri.
Tarkista maku. Pilko mansikat joukkoon. Koristele halutessasi syötävillä
kukilla ja mansikoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti