keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Tärkeä osa ruokailunautintoa on kaunis kattaus

Varaslähtö Juhannukseen

Tänään vietimme kesäkerholaisten kanssa pikkukokkikerhoa, jossa hyödynsimme ansiokkaasti myös eilen keräämiämme viiliyrttejä.
Hortoilimme lasten kanssa ympäri Urheilupuistoa ja maistelimme niin litulaukkaa kuin apilaa, villiä ruohosipulia ja villiruusua. Mikä mukavinta, kaikki uskalsivat rohkeasti kokeilla eri makuja!
Korillisesta tuoretta nokkosta saatiin sämpylätaikinaan useampi desi tätä mahtavaa superfoodia.

Nokkossämpylöiden lisäksi herkuttelimme mansikkarahkalla, jota koristelimme niin mansikoilla kuin apilanlehdillä.

NOKKOSEN KÄSITTELY

SUPERFOODIA!
Kerää nokkosista vain ehjät lehdet. Parhaimmillaan nokkonmen on pienenä, vasta kasvunsa aloittaneena. Vanhemmista nokkosista käytetään vaan lehdet ja paksummat varret poistetaan.
Huuhtele nokkoset runsaassa, viileässä vedessä. Kiehauta runsaasti vettä, missä nokkoset ryöpätään upottamalla ne kiehuvaan veteen n. 10 sekunniksi. Tämän jälkeen ne huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä ja puristellaan mahdollisimman kuivaksi. Näin nokkoset ovat käyttövalmiita!
Ryöpätyn nokkosen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

 

Miten hyviä! Miten kauniita!

KAURA - NOKKOSSÄMPYLÄT (16 kpl)

5 dl                vettä
50 g               hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
5 dl                kaurahiutaleita
0,5 rkl            suolaa
0,5 dl             siirappia
6-7 dl             vehnäjauhoja
n.2 dl             ryöpättyä, hienonnettua nokkosta
1 dl                kasviöljyä
                      (pellavarouhetta)

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen ja turvota kaurahiutaleet nesteessä n. 30 min. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää turvonneeseen seokseen.
Lisää n. puolet vehnäjauhoista, suola, siirappi, nokkoset. Taikinan alustamisen loppuvaiheessa lisää öljy sekä loput jauhoista.
Tee taikinasta pötkö ja jaa se 16 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan alla n. 30 min.
Sivele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä sekä lisää halutessasi pelaavarouhetta päälle.
Paista sämpylät 225 asteessa 15 – 20 minuuttia.


Tämä rahka on klassikko, joka tuo veden kielelle!
MANSIKKARAHKA (6 annosta)

500 g             maitorahkaa
2 dl                kuohukermaa
1 l                  tuoreita mansikoita
4 rkl               sokeria
1-2 tl             vaniljasokeria

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka sekä sokeri ja vanijasokeri. Tarkista maku. Pilko mansikat joukkoon. Koristele halutessasi syötävillä kukilla ja mansikoilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti